“Ammattijärjestäjästä asumiskonsultiksi”


Elizabete Jokiranta (MBA, Professional Organizer)

Elizabete on suorittanut MBA-opintonsa keskittyen kansainväliseen asuntosijoittamiseen. Hän on alunperin kotoisin Latviasta ja puhuu latvian ja suomen lisäksi sujuvasti myös englantia, venäjää ja puolaa. “Professional organizer” -sertifikaattinsa Elizabete suoritti alkuvuonna 2024, mutta järjestelmällisenä henkilönä tämä oli vain vuosien varrella itse opittujen taitojen muodollinen osoittaminen.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Taustajoukot

Taustajoukkoni muodostavat mieheni, lapsemme sekä mäyräkoirani Bard.

Mieheni Juhani (Rak DI, YKV) teki uransa kiinteistö- ja rakennusalalla sekä IT-projekteissa monipuolisesti ja hyödynnänkin Juhania asiantuntijana eri palveluissani. Juhani on toiminut myös sisällöntuottajana, kouluttajana ja tietokirjailijana, joten hän toimii myös bloggaajana kotisivuillani. Juhani on minimalisti, joka aloitti digitalisoitumisen jo 90-luvun lopulla.

Hän on toiminut kymmenen eri talopaketin talomyyjänä tai rakentajana. Hän on kunnostanut asunto-osakkeita myyntiin yksityishenkilönä ja osakeyhtiönä. Kiinteistönvälittäjänä hän on toiminut kolmessa eri kiinteistönvälitysketjussa. Tämän lisäksi hän on toiminut kiinteistönvälitysketjun sisällön tuottajana sekä kirjoittanut kaksi tietokirjaa: “LKV opas” ja “Älykäs koti”.

Rakennusalan koulutukseltaan Juhani on rakennustekniikan diplomi-insinööri ja hän on talomyyjänä toimiessaan pitänyt suosittuja rakentajakouluja. Kiinteistöalalla Juhani on suorittanut ylemmän kiinteistönvälittäjän koulutuksen ja tutkielmansa hän suoritti tuolloin aiheesta “Parhaan mahdollisen kiinteistönvälitysyrityksen valinta”.

Juhanin erityisalaa ovat työhuoneet, olohuoneet, autotallit ja varastot - erityisesti autotallien ja varastojen muuttaminen kuntosalikäyttöön.

Toinen mainittava piirre Juhanissa on digitaalisen tiedon hallinta - IT-alalla hän työskenteli mm. M-Filesin ja Lotus Dominon parissa. Kotikäytössä hän on erikoistunut seuraaviin:

  • Microsoft 365: OneNote ym.

  • Google Workspace: erityisesti Keep, Calendar + todo, Gmail ja Docs

Bard (usean maan muotovalio)

Lapsemme ovat jo aikuisia, mutta tunnemme sitä kautta myös lapsiperheiden arjen ja säilytystarpeet. Myös lemmikit tuovat mukanaan säilytystilahaasteita, joita tässä käsittelemme Bardin pokaalien ja tarvikkeiden kautta.

Digitaalisen järjestämisen työnäyte: Bardin pokaalit (vrt. lasten askartelut)

Vaihe 1: Pokaali kirjahylly

Vaihe 2: jalustat ja valokuvakirja

Vaihe 3: Instagram taulu

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Idea yritykseemme tuli Bardin kautta, sillä Bardin kymmenet palkinnot näyttelyistä täyttivät yhden kirjahyllyn. Minä lähestyin ongelmaa fyysisen järjestämisen kautta siten, että irrotin rakkaimmista palkinnoista jalustat ja muodostin niistä uusia esineitä, jotka veivät alle kymmeneksen alkuperäisten palkintojen vaatimasta tilasta. Mieheni lähti ratkomaan ongelmaa minimalismin kautta muuttaen palkinnot digitaalisiksi valokuvaamalla ne ja tekemällä niistä Pinterest -taulun.

Lopulta kompromissiksi sovittiin fyysinen valokuvakirja palkinnoista. Eli yhdessä löydämme ratkaisuja aina tavaroiden järkevästä järjestyksestä mukavaan minimalismiin ja kaikkeen siltä väliltä innostavilla ideoilla - ota yhteyttä Elizabeteen (järjestely) tai Juhaniin (minimalismi), niin kerromme lisää.

Viisi asuntoa ja muutot karsivat tavaraa ja uuden muuton vastustus - kuntosali. Aina vaan suurempaan ja vähemmän tavaraa - muuton ja digitalisaation takia. Yrityksen edustustilojen takia ja jäi käsiin asunto.

ENSIN: Ammattijärjestäjänä Bardin palkintojen kolme vaihetta. (BLOG)

  1. Säilyttää ja järjestää

  2. Valita parhaat ja improvisoida

  3. Digitalisoida (valokuvata ja skannata)

SITTEN: Ison asunnon hyötykäyttö (kuntoilutilat ja kummallekin työtilat yrittäjinä). Mancave, venyttelytila ja työtila.

Kokemus: enimmäkseen ystäville ja sukulaisille, mutta nyt käynnissä projekti 166 m2 asunnosta 30 m2 tilan vapauttamiseksi kotikuntosali käyttöön.

Jokiranta Kodit Oy:

  • Kunnon palkka työntekijälle ja alihankkijoillemme

  • Kunnon korvaus ostettavasta asunnosta

  • Laadukkaista materiaaleista

  • Ukrainan sota

  • Ensimmäinen projekti menestys

  • Ostimme asunnon itsellemme.

Mieheni päätti ryhtyä eläkeläiseksi ja auttaa minua vain sisällöntuotannossa ja toimimalla asiantuntijanani. Toisena Bard inspiraation lähteenä ja koira tiloina.

Asunnonvaihtotauko.com syntyi omasta tilanteesta. Olimme vaihtaneet kotia neljä kertaa viidessä vuodessa ja olimme taas muuttamassa, kunnes päätimme listata asiat, joilla voisimme jäädä. Nämä ehdot olivat:

  • Juhani: punttisali

  • Elizabete: kuntohuone

  • Elizabete: tila koiran pennulle

  • Takaisin yrittäjäksi: työhuoneen lisäksi edustustila

Lue lisää täältä koti -projektistamme.

LISÄÄ POWERPOINTISTA

Itse kolmioon eron jälkeen

Elizabete kolmioon Suomeen muuttaessaan - erityisesti ulkomaalaisten auttaminen

Viisi asuntoa neljä vuotta - järki ja laskelmat mukaan.

Bardin palkinnot: kolme versiota

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

"Liikaa" palkittu mäyräkoira Bard ja "asunnonvaihtokoukkuun" jäänyt aviomies Juhani saivat Elizabeten ideoimaan uutta toimintamallia kolme vuotta toimineelle yritykselle.

Kaikki alkoi yli sadasta pokaalista, mitalista ja ruusukkeesta, jotka usean maan muotovalio Bard -mäyräkoira oli voittanut. Näitä palkintoja oli useassa pahvilaatikossa, joita ei tullut purettua yhteisissä asunnoissa, joista ensimmäinen oli keskustassa vuonna 2018. Tätä muuttoa seurasi vielä neljä muuttoa Pispalaan, Tesomaan sekä Raholaan. Kun Juhani alkoi taas puhua muutosta pois kahdelle liian suuresta asunnosta (166 m2), johon olimme päätyneet ostettuamme yrityksemme käsiin huonossa markkinatilanteessa jääneen asunnon, alkoi Elizabete:

  1. pienentämään muuttokuormaa noista avaamattomista Bardin palkintolaatikoista - tästä projektista syntyi idea alkaa tarjota järjestelypalveluita.

  2. lopulta ajatus viidennestä muutosta viidessä vuodessa sai Elizabeten kyseenalaistamaan Juhanin tarvetta muuttaa joka vuosi - tästä syntyi idea asumiskonsultointiin.

“Bardin palkinnot” - eli miten Elizabetesta tuli ammattijärjestäjä

“Bardin palkinnot” -projektiin Elizabete keksi kaksi vaihtoehtoista ratkaisua:

  1. Digitalisointi

  2. Karsiminen

Digitalisointi tarkoitti tässä yhteydessä kaikkien palkintojen valokuvausta ja luokittelua pokaaleiksi, mitaleiksi ja ruusukkeiksi sekä todistuksiksi. Nämä kuvat ovat nykyään nähtävillä julkisella Pinterest -taululla.

KUVA: Pinterest taulu

Karsimisen Elizabete toteutti kekseliäällä tavalla - hän ei tyytynyt vain hävittämään vähemmän tärkeitä palkintoja, vaan hän purki pokaaleista irti niiden jalustat ja liitti jalustat yhteen uudenlaiseksi muistomerkiksi.

KUVA: Pokaali muistomerkki

“Muuttohalukas aviomies” - eli miten Elizabetesta tuli lopulta asumiskonsultti

Juhanin tarve muuttaa joka vuosi viitenä vuotena peräkkäin oli ongelma, mutta terapian sijasta Elizabete haki ratkaisua konsultoinnista. Oli ilmeistä, että 166 neliötä kahdelle henkilölle oli liikaa ja koska yhden huoneen vuokraus oli epäonnistunut kokeilu, tuli “ylimääräiset” tilat ja neliöt saada hyötykäyttöön.

Elizabete keksi teeman alkaa muuttaa tiloja kotikuntosaliksi Juhanin epäonnistuneista yrityksistä käydä autolla “liian kaukana” sijaitsevilla kuntosaleilla. Näitä tiloja hän ideoi kolme: tallisali, kuntohuone ja venyttelytila. Tallisali sijoittui 18 neliön autotalliin, jossa sijaitsi hyllymetreittäin erilaisia rakennustarvikkeita - nämä tavarat enimmäkseen myytiin, koska paikalleen asettuminen poisti niiden tarpeen. Kuntohuoneen luomiseksi purettiin kodinhoitohuoneen kaapistot ja työtasot. Venyttelytila puolestaan yhdistettiin Juhanin työhuoneeseen, jossa karsittiin mm. sohvapöytä tilan luomiseksi.

KUVA: Asunnon pohjaratkaisu